Bo najważniejsza jest dobra wylewka podłogowa!

Dobra wylewka podłogowa to nie tylko zapewnienie o równym, poziomym podkładzie podłogowym, ale i gwarancja, że posadzki będą trwałe, bez pęknięć i rys. Drogich płytek nie zakładamy na chwilę, lecz chcemy się nimi cieszyć przez lata. Podkład podłogowy jest najistotniejszy. Wszyscy wiemy, że taki zabieg należy wykonać przed położeniem podłogi. Problem polega jednak na tym, ze nie wiemy jak fachowo i prawidłowo tego dokonać.

Tradycyjnym podkładem podłogowym są wylewki cementowe. Wylewka podłogowa wykonywana jest zwykle, jako podkład cementowy, betonowy lub anhydrytowy, który jest konieczny, żeby wyrównać strop i stworzyć stabilną podbudowę. Taki zabieg stosuje się pod terakotę, parkiet, deski podłogowe, mozaikę, panele lub wykładzinę.

Wylewkę można zrobić z grubo układanej  zaprawy cementowej lub anhydrytowej.  Dzisiaj popularne są także wylewki samopoziomujące, które są łatwe w użyciu. Wystarczy po rozrobieniu wodą rozlać ją na stropie jak gęstą ciecz.

Wylewkę cementową z kolei można zakupić, jako gotową zaprawę. Można ją też wykonać samodzielnie na budowie, ale czynność jest bardzo dokładna i precyzyjna, zwłaszcza pod kątem dobierania odpowiedniej dawki składników.

Wylewka cementowa jest zazwyczaj mieszanką cementu portlandzkiego z piaskiem. Miesza się ją w odpowiedniej proporcji, głównie 1: 3, a następnie rozrabia z wodą. Posiada plastyczną konsystencję i jest bardzo odporna na wilgoć. Ważny jest sposób wylewania, głównie między listwami kierunkowymi. Całość zaciera się i wygładza pacą. Taki podkład należy pozostawić do wyschnięcia. W tym czasie kurczy się, więc przez kilka dni wymaga zalewania wodą.  Tak przygotowana wylewka swoją wytrzymałość mechaniczną uzyskuje dopiero po 28 dniach.

Innym sposobem jest stworzenie wylewki betonowej. Materiałem do produkcji wylewki, czyli tak zwanym kruszywem może być piasek, żwir lub grys. Podkład betonowy robi się z betonu klasy C12/15-C20/25. Charakteryzuje się większą wytrzymałością na ściskanie niż inne podkłady.

Więcej na www.castorama.pl

Don't be shellfish...Share on FacebookPin on PinterestShare on RedditTweet about this on Twitter

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *